Myyttomyynti on alkanut!
Osta kaksi veistä, kaksi kirvestä tai kaksi miekkaa, saat alennusta -30% kalliimmasta tuotteesta,
jos ostat kolme tuotetta saat toiseksi kalleimmasta alennusta -30%
ja kalleimmasta tuotteesta -40%

Pelättyjä, julmia, pahoja ja pelottavan voimakkaita – näitä ja useita muita sanoja voidaan käyttää määrittelemään sitä, mitä uskomme viikinkien olevan. Mutta keitä viikingit todella olivat? Mistä viikingit tulivat, ja mitä heille tapahtui? Kuinka he lakkasivat olemasta? Ja ovatko kaikki viikingeistä tietämämme totta?

Viikinkeillä on jotakuinkin pelottava maine kulttuurinsa ja elämäntapansa suhteen. Kirjat ja elokuvat ovat kuvanneet heitä kauheina sotureina, joita ei voi pysäyttää ja jotka aiheuttavat kauhua missä tahansa. Mutta onko tämä kaikki totta? Täällä tutustumme viikinkien historiaan ja paljastamme viikinkiajan suurimmat myytit.

Oletko valmis sukeltamaan retkelle menneisyyteen?

vikinki kilpi

Keitä olivat viikingit?

Nimi “Viking” on peräisin vanhasta sanasta, joka tunnetaan nimellä “vanhanorjalainen“, mikä tarkoittaa merirosvohyökkäystä. Uskotaan, että viikingit saivat tämän nimen, koska jokainen viikinki himoitsi yllätyshyökkäyksiä muihin aluksiin ja jopa maille. Sen takia ihmisten hyökkäyksiä muihin aluksiin kuvattiin ilmaisulla ‘mennä viikinkimäisesti’.

Viikingien tiedettiin taistelevan suurilla miekoilla ja taistelukirveillä. Mutta jokainen viikinki ei ollut hurja soturi. Kyllä, jotkut tulivat taistelemaan, mutta toiset olivat myös rauhanomaisia. Oli viikinkejä, jotka olivat maanviljelijöitä ja olivat myös erittäin luovia käsitöissä. Heidät tunnettiin kauniiden puukaiverrusten tekemisestä ja korkealaatuisista metallitöistään.

Viikinkien oli tavallista matkustaa merelle etsimällä tavaroita saadakseen hopeaa, mausteita, koruja ja lasia tuliaisiksi kotiin. Sitä, miksi viikingit lähtivät kotimaastaan, ei tiedetä; jotkut ihmiset uskovat, että se johtui siitä, että heidän kotimaansa oli liikakansoitettu ja he etsivät lisää maata; On arveltu että vanhan tavan mukaan perheen vanhin poika peri isänsä ja tilan ja muut veljekset joutuivat lähtemään kiertolaiseksi.

viikinkisotilas

On vahvoja viitteitä että osa nuorista miehistä kulkeutui silloiseen Itä-Roomaan, Balkanille sekä Konstantinopoliin ja värväytyi varman ruuan ääreen.Tämä selittäisikin hyvin kuinka maaseudulla eläneistä nuorista miehistä sikisi taktisesti kykenevä soturiarmeija. Palvelusajan päätyttyä oli hyvä vaurastuneena palata kotiseuduille ja lisää nuoria miehiä lähti tulijoiden tarinoiden innostamana.

Mistä viikingit tulivat?

Vaikka jotkut ihmiset saattavat uskoa, että viikingit ovat tietty rotu, se ei ole täysin tarkka tieto. Viikingit eivät tulleet samasta paikasta ensinnäkään, koska tiedetään, että viikingit olivat sekoitus ihmisiä monilta eri alueilta, kuten Tanskasta, Ruotsista ja Norjasta. Uskotaan kuitenkin, että jotkut ovat saattaneet tulla myös Virosta ja Suomesta.

Uskotaan, että viikingit asettuivat Skandinaviaan ja matkasivat sitten veneellä muihin Euroopan maihin, kuten Irlantiin ja Britanniaan. Monet ajattelivat, että tämä tapahtui 700: n ja 1100: n välillä jälkeen ajanlaskun.

Tiedetään myös, että kun brittiläiset havaitsivat ensimmäistä kertaa viikinkien läsnäolon rannalla, heidät otettiin lämpimästi vastaan. Silti viikingeillä oli muita suunnitelmia, ja sen sijaan, että tulisivat rauhassa, he hyökkäsivät ja ryöstivät kirkkoja ennen niiden sytyttämistä tuleen.

Uskotaan, että viikingit olivat pakanoita, mikä tarkoittaa, että heillä oli erilainen uskonnollinen usko kuin enemmistöllä. Suurin osa Englannissa asuvista ihmisistä oli tuolloin kristittyjä. Viikingit eivät epäröineet hyökätä luostariin, koska heidät nähtiin helppona kohteena viikingeille.

Munkeilla ei ollut aseita, joten heillä ei ollut mahdollisuutta puolustautua voimakkaasti aseistettuja viikinkejä vastaan. Luostareilla oli arvokkaita aarteita, kuten jalokiviä, kultaa, kirjoja, ruokaa, vaatteita ja karjaa, mitkä kiehtoivat viikinkejä.

Miksi viikinkit olivat pahoja?

Satojen vuosien ajan viikingeillä on ollut verenhimoisten sotureiden maine, jotka julmuudessaan ja häikäilemättömyydessään varastivat aarteita ja valloittivat maata. Heidän kuvansa häikäilemättömistä ryöstäjistä on käsite, joka on määrittänyt heitä hyvin pitkään. Silti heidän hyökkäyksiensä todellinen syy vallitsee mysteerin peitossa.

Kun on kyse siitä, olivatko viikinkit todella pahoja, on mahdotonta paitsi tietää se todella niin myös ymmärtää heidän motiivejaan, koska kaikki viikingeistä keräämämme tiedot ovat tallennettu niiden toimesta, jotka väittivät olevansa tekojensa uhreja. Koska uskotaan, että viikingit eivät pystyneet kirjoittamaan, heidän tarinansa ovat kirjoittaneet enimmäkseen britit ja ranskalaiset, mikä antaa meille mahdollisuuden tietää vain yhden puolen tarinasta.

Viikinkien tarinat esittivät heidät likaisiksi villeiksi, jotka ryöstivät luostaria jokaisella mahdollisella mahdollisuudella. Näissä raporteissa viikinkien on määritelty erittäin nopeiksi ja huomattavan tehokkaiksi hyökkäyksissään. Siinä kuvataan, että useimmilla viikinkimiehillä on pitkät pensasmaiset parrat, jotka korostavat heidän villiä ulkonäköään. Tämän seurauksena uskotaan, että viikinkejä arvioitiin ja pelättiin tietysti ulkonäön perusteella.

Nykyajan arkeologit ovat kuitenkin olleet uteliaita ymmärtämään viikinkien käyttäytymisen todellisen puolen, koska heitä on kuvailtu pahimmalla mahdollisella tavalla. Monet pitävät viikinkiä kesyttämättöminä petona; arkeologit pitävät heitä ihmisinä, joiden piti selviytyä.

viikinki koti

On esitetty että Skandinavia, viikinkien alkuperäinen koti, ei ollut riittävän kokoinen silloiseen maatalouteen, mikä saa meidät ajattelemaan, että hyökkäykset olivat paras vaihtoehto selviytymiseksi. He keräsivät myös hopeaa ja kultaa korujen luomiseen.

On vaikea tietää, mikä tarina on totta, lähinnä siksi, että viikingeistä ei ole jäljellä paljon tietoa, emme ehkä koskaan saa tietää heidän todellisia motiivejaan, mutta saattaa olla reilua sanoa, että viikinkien tarina ei ole lähelläkään valmista.

Mitä viikingit ovat tehneet?

Vuonna 793 jKr. Koillis-Englannissa tapahtunut hyökkäys merkitsi viikinkikauden alkua. Monien vuosikymmenien ajan viikingit rajoittivat iskunsa Britannian rannoille. Sitten viikinkit oletettavasti käyttivät hyväkseen Euroopan sisäisiä konflikteja laajentaakseen toimintaansa edelleen.

Pian sen jälkeen viikinkit huomasivat, että frankkien johtajat olivat halukkaita maksamaan heille naurettavan suuria summia estääkseen heitä hyökkäämästä kansaansa vastaan, muuttui Frankkien maan houkuttelevaksi paikaksi toisenlaiselle viikinkitoiminnalle, asuinpaikaksi että ryöstöretkille muualle..

Vuonna 871 Wessexin kuningas Alfred Suuri oli ainoa kuningas, joka voitti viikinkiarmeijan Englannissa onnistuneesti. Sitten viikingit lähtivät ja asettui pohjoiseen alueelle, joka tunnetaan nimellä “Danelaw “.

10. vuosisadan alkupuoliskolla Wessexin jälkeläisten Alfredin ohjaamat englantilaiset sotilaat alkoivat valloittaa Englannin Skandinavian alueet, ja viimeinen jäljellä oleva Skandinaavian kuningas Erik Bloodaxe karkotettiin ja teloitettiin noin vuonna 952.

Tämä johti Britannian sulautumiseen pysyvästi yhdeksi valtakunnaksi. Viikingit holhosivat ja iskivät ympäri Eurooppaa jatkoivat edelleen jopa Pohjois-Amerikkaan, jättäen oman jälkensä jokaiselle valloittamalleen maalle, mikä näkyy nykymaailmassa heidän alkuperällään ja historiallaan.

Tässä on muutama esimerkki siitä, minkä luomisessa viikingit auttoivat:

Englannin kieli

Viikingit hyökkäsivät ensin Englantiin vuonna 793 jKr, ja vaikka he eivät koskaan valloittaneet koko maata, he jatkoivat yrittämistä vuosisatojen ajan. Niinpä vanha englanti ja vanha norja (joka oli viikingien kieli) yhdistettiin, ja lukuisat vanhan norjan kielen sanat rikastuttivat englannin kieltä.

Laivanrakennustaito

Viikingit tunnustetaan suurimmiksi laivanrakentajiksi. Vikingit, jotka olivat uskomattoman lahjakkaita puuseppiä, rakensivat aina vain nopeampia ja kevyempiä aluksia. Yksi heidän merkittävimmistä keksinnöistään oli tunnettu pitkävene, pitkävetoinen vene, joka kuljetti jopa 60 viikinkiä.

viikinkivene kuva

He keksivät kamman

Viikingit on tunnustettu länsimaisessa kulttuurissa ensimmäisen kamman keksimisestä. Toisin kuin uskotaan, viikingit välittivät ulkonäöstään.

He tekivät hiihtämisen tunnetuksi. Vaikka hiihto alkoi Kiinassa, viikinkit tekivän hiihdosta suosittua lännessä. Mielenkiintoista on, että sana hiihto on peräisin vanhasta norjalaisesta sanasta “skio”.

“Yleensä numerot takaa voittoa, vaan ne, jotka yrittävät voimakkaiten.” ~ The Saga of Thrond of Gate”

Mitä viikingeille tapahtui? Tuhoutuvatko he?

Britannian valloitukseen aikana viikingit hallitsivat suurinta osaa Pohjois-Englannista. Siitä huolimatta Vikingin hyökkäys alkoi romahtaa, kun eri kansanliikkeet alkoivat hyökätä ja viikinkien soturit jakautuivat kahteen erilliseen yksikköön. Tästä alkoi heidän hyökkäyksensä lopun alku, kun viikingit kokivat tappion Wessexissä, ainoalla alueella, jossa viikingit voitettiin.

Kuningas Alfredin ohjaamana Wessexin miehet valloittivat puolet viikinkijoukoista Edingtonin taistelussa vuonna 878. Ison-Britannian kansa oli kuitenkin edelleen merkittävän viikinkihallinnon alaisena, kun viikinkit hallitsivat maan pohjoisia osia. Samanaikaisesti Wessexiä johti kuningas Alfred, johon kuului myös maan eteläosat: tämä tilanne säilyi viikinkikauden loppuun saakka.

Viikingien aikakauden alkaessa suurimmalla osalla Euroopasta oli vaikea nousta nopeasti vastustukseen viikinkien nopeaa ja intensiivistä taktiikkaa.

Kun vuodet kuluivat ja kun jatkuvaa hyökkäyksillä pelottelua jatkettiin, Euroopan kansalaiset alkoivat sulautua yhteen luodakseen yhteisarmeijoita vahvan puolustuksen luomiseksi. Vikingeille tämä merkitsi lopun alkua heidän hegemonialleen. 

Loppujen lopuksi nähdään, että viikingit eivät enää harjoittaneet ryöstelyä ja maiden valloittamista; viikinkejä ei kuitenkaan ole koskaan hävitetty. He muuttivat taktiikkaansa ja lopulta omaksuivat toisenlaisen elämäntavan. Seikkailunhaluisen persoonallisuutensa ansiosta he sekoittuvat ja sulautuivat erilaisiin kulttuureihin.

Useimmat arkeologit pitävät vuotta 1066 viikinkiajan päättymisvuonna. Heitä ei enää tunnettu viikingeiksi, mutta heihin viitattiin ruotsalaisina, norjalaisina, islantilaisina, grönlantilaisina ja tanskalaisina. Viikinkien aika on ehkä päättynyt, mutta heidän jälkeen jättämänsä tarinat ja myytit elävät historiassa, kulttuurissa ja taiteessa ikuisesti.

viikinki nainen ompelee norja

Faktaa & Fiktiota viikingeistä

Monet väärinkäsitykset ovat pilanneet viikinkien maineen. Tässä on kuuluisimmat faktat ja myytit. 

Viikingit käyttivät kypäriä, joissa on sarvet

Tämä on myytti. Itse asiassa viikingit hyökkäsivät yleensä paljain päähän tai käyttivät kypäriä, jotka koostuivat eläimen nahasta tai metallista. Joissakin kypärissä oli lisäsuojana asennettu kasvonsuoja, mutta viikingit eivät käyttäneet sarvilla varustettuja kypäröitä.

Viikingit olivat likaisia ​​ja nuhjuisia

Tämä on toinen oletettu myytti, koska arkeologit ovat löytäneet todisteita kammista ja muista hoitotyökaluista, jotka vahvistavat, että viikingit pitivät huolta säännöllisestä hygieniastaan. Tämän uskotaan olevan myytti, joka on luotu pitkälti heidän villin myyttisen kuvansa ansiosta.

Viikingit olivat todella pitkiä

Nykyisten hautalöytöjen mukaan viikingin miespuolisen jäsenen keskipituus oli noin 172cm ja naisen 160cm.

Viikinkinaisilla ei ollut oikeuksia

Kirjalliset viitteet osoittavat, että viikinkinaisilla oli samat tai enemmän oikeuksia kuin muilla naisilla, jotka elivät viikinkiaikana. Viking-naisilla oli oikeus avioeroon, jos aviomiehet kohtelivat heitä väärin, ja he pystyivät menemään uudelleen naimisiin. Viikinkinaisilla oli vapaus tulla voimakkaiksi ja varakkaiksi, toisin kuin sen näkemykseen mukaan, että viikinkinaisten oli alistuttava tai että heillä olisi vähemmän valtaa kuin miehillä.

Heitä kutsuttiin viikingeiksi

Sana Viking oli itse asiassa verbi, jota käytettiin kun kuvailtiin jotakuta, joka lähti ryöstöretkelle. Siksi viikinkit olivat tunnettuja teoistaan, mutta oikea termi heidän kohdallaan olisi esimerkiksi “tanskalaiset”.

Viikinkien ainoa koti oli skandinaviassa

Viikingit tulivat alun perin Skandinavian maista, jotka tunnetaan nykyisin nimellä Tanska, Ruotsi ja Norja. Nopean maan puutteen ja kasvavan yhteisön takia viikingit alkoivat matkustaa ja asettuivat lukuisiin paikkoihin ympäri Eurooppaa, mutta menivät vielä kauemmaksi, kuten Pohjois-Amerikassa.

Viikingit olivat armottomia barbaareja

Viikingit kuvataan edelleen nykyään verenhimoisina petoina, jotka halusivat vain tappaa ja tuhota. Vaikka onkin totta, että viikinkihyökkäykset olivat uskomattoman voimakkaita, on myös pidettävä mielessä, että näin oli vain viikinkiaikojen väkivaltaisella kaudella. Ja kun otamme huomioon, että Kaarle Suuri, frankkien kuningas viikinkiaikana, vaatii 4500 ihmispäätä, herää kysymys siitä, kuka oli barbaari viikinkiaikana.

Uskotaan, että viikingit hyökkäsivät moniin kaupunkeihin ympäri Eurooppaa, mutta vain pieni osa viikingeistä oli sotureita. Viikingit olivat ensisijaisesti maanviljelijöitä, kauppiaita ja käsityöläisiä.

Viikinki aseita

Lopuksi

Tiedämme, että viikinkit ovat vain osa historiaa, joka on kirjoitettu ylös heitä vastaan taistelleiden ihmisten sanoilla. Vaikka meille on kerrottu myyttisiä tarinoita pelottomista ja häikäilemättömistä sotureista, jotka käyttivät sarvikypärää, suurin osa näistä väitteistä on vain kuvitteellisia tarinoita kulttuurista, josta emme oikeastaan ​​tiedä paljoakaan, samalla jotkut väittävät, että viikinkit hyökkäsivät puhtaasta kauhun tuottamasta ilosta. Jokaisessa tarinassa on aina kääntöpuolensa. Viikingit olivat ihmisten yhteisö, jolla oli vähän resursseja ruokkia kansaansa. Tuolloin maan valloittaminen oli yksi tärkeimmistä keinoista varmistaa kansasi selviytyminen.

Eli olivatko viikingit yhtä julmia kuin meidät uskottiin, vai yrittivätkö he vain selviytyä? Ei ole paljon vastauksia siihen, mikä sai viikinkit ryöstämään, mutta yksi asia, jota emme voi kieltää, on se, että heidän tarinaansa ei ole koskaan kerrottu kokonaan. Meillä on vain joitain palapelin palasia, joiden avulla voimme tunnustaa, että ehkä, vain ehkä, viikingit yrittivät vain selviytyä omalla tavallaan. Mutta yhden asian tiedämme varmasti, että viikingit jättivät jäljen minne tahansa menivätkään, ja se tulee aina olemaan tärkeä osa historiaamme.

Video: Viikinkilaivamuseo – Roskilde, Tanska.

Jos olet kiinnostunut ostamaan
viikinkimiekat / kypärät tai muut tuotteet, käy meidän kotisivuilla.

Viber / Whatsapp: +358 405085833